Izaberite stranicu

Ukoliko putujete u zemlje u okruženju potrošićete najmanje vremena za pripremu dokumentacije.


Za zemlje u okruženju neophodno je:

1.     Pasoš za vašeg ljubimca (dobija se u našoj ambulanti prilikom čipovanja ljubimca).
2.     Potvrda da je ljubimac vakcinisan protiv besnila i ostalih zaraznih bolesti najmanje 15 dana pre samog putovanja (obavlja se u našoj ambulanti i  upisuje se u pasoš).
3.     Uverenje o zdravstvenom stanju koje se dobija kod nas u ambulanti i ne sme biti starije više od 48 sati.
4.     Sertifikat za izlazak iz zemlje koji se dobija  od  Republičke veterinarske inspekcije. Adresa Velisava Vulovića 1a, kontakt telefon 011 665 6012.


Kada je reč o zemljama Evropske Unije, sama procedura je malo složenija. Pored gore navedene dokumentacije u ovom slučaju neophodno je da posedujete porvdu o visini titra specifičnih antitela protiv virusa besnila.
U našoj ambulanti vršimo uzorkovanje krvi koju  šaljemo u „Pasterov” zavod u Novom Sadu.
Ono što je veoma bitno je da uzorkovanje krvi za laboratorijske analize titra antitela mora biti obavljeno najranije 30 dana posle vakcinacije protiv besnila i tri meseca pre putovanja u zemlje članice Evropske Unije.
Od Pasterovog zavoda dobijamo potvrdu o visini titra i ako je zadovoljavajuća visina, taj dokument važi doživotno ukoliko se ne prekorači datum revakcinacije protiv besnila. Dakle revakcinacija se može obaviti pre naznačenog datuma, nikako posle. Ako se kojim slučajem prekorači datum revakcinacije, potvrda više NE VAŽI.
Takođe zbog specifičnih propisa različitih zemalja, najbolje bi bilo da se raspitate o nacionalnim propisima zemlje u koju putujete.
Ovo posebno važi za države poput Velike Britanije, Švedske, Malte, Irske gde su propisi takvi gde je pored gore navedene dokumentacije neophodan određeni boravak u karantinu vašeg ljubimca, pre nego što dozvole boravak u zemlji.

#Veterinar #Vozdovac #Pet Impuls #Putovanje sa ljubimcem