Izaberite stranicu

Šta je mačija kuga?

Mačija kuga, takođe znana kao „Panleukopenija mačaka“ je virusna veoma kontagiozna bolest, koja je i često fatalna za mačke. Vakcinacija je veoma efikasna mera u suzbijanju ovog oboljenja. Najugroženija kategorija su mačići i napuštene mačke na ulici.

Kako se prenosi?

Mačiji parvovirus se prenosi direktnim kontaktom ili indirektno preko predmeta koji su kontaminirani sekretom bolesne mačke. Virus je veoma otporan u spoljnoj sredini i ostaje infektivan godinama.

Koji su simptomi?

Simptomi bolesti su umor, povišena telesna temperatura, povraćanje, proliv i na kraju prisustvo krvi u prolivu. Svi parvovirusu pa i FPV imaju tropizam prema crevnim resicama. Dovode do destrukcije crevnih resica i samim tim dolazi do krvavog proliva.

Međutim druga stvar koja je problematična je što virus, u inkubacionom periodu, pre pojave prvih simptoma dovodi do pada broja leukocita, jer se razmnožava u limfnom tkivu. Otuda i naziv Panleukopenija mačaka. Sve to dovodi do pada imuniteta i povećavaju se šanse da se kod takve jedinke jave sekundarne bakterijske infekcije.

Kako se leči?

Lečenje je dosta kompleksno i zavisi od slučaja do slučaja. Ono što je unifprmno je da je neophodna nadoknada tečnosti i elektrolita, da se uvodi parenteralna ili intravenska ishrana i da se aplikuju antibiotici kako bi se preveniralo javljanje sekundarne bakterijske infekcije.

Preventiva?

Preventiva je daleko uspešnija od lečenja same bolesti.Ako se uzme u obzira da smrtnost kod inficiranih mačaka ide i do 80%, jasno je da je bolest veoma ozbiljna i da je nezahvalno davati prognoze.

Dakle, prvo imunizacija mačića, a zatim ponavljanje vakcine protiv infektivnih bolesti na svakih godinu dana,

#Veterinar #Vozdovac #Pet Impuls#Mačija kuga #Panleukopenija mačaka #Veterinar Dušanovac