Izaberite stranicu

Šta je zarazni kašalj pasa?

Zarazni kašalj pasa je bolest koju karakteriše suv i nadražen kašalj popraćen nagonom za povraćanje koji se pojavljuju iznenada i vrlo često kada pas počne brže da diše najčešće za vreme igre ili šetnje.

Šta uzrokuje bolest?

Bolest je multikauzalna što znači da je uzrokuje nekoliko mikroorganizama od kojih su neki virusi (Adenovirus tip 2, Herpesvirus, virus Parainfluence) kao i bakterija Bordetella bronchiseptica.

Kako se prenosi?

Prenosi se kapljično odnosno direktnim kontaktom. Često kada psi borave u većoj grupi.

Koji su simptomi?

Uobičajeno dominantni simptom je kašalj koji vlasnici pasa često opisuju kao da je posledica „kosti u grlu“, odnosno pas ima suvi neproduktivni kašalj kao da pokušava da izbaci neko strano telo iz grla. Ukoliko dođe do pogoršanja bolesti može se uočiti potištenost, groznica, gubitak apetita, upala pluća.

U većini slučajeva komplikacije su vezane za imunokompromitovane životinje ili štence, kao i životinje kod kojih na vreme nije preduzeta terapija.

Terapija?

Terapija ovog oboljenja obzirom da je etiologija multikauzalna se veoma razlikuje od slučaja do slučaja.

Najbolje je da terapiju odredi veterinar, ono što je uniformno za sve vidove bolesti je da je neophodno podignuti opštu otpornost organizma sa kvalitetnom ishranom, vitaminima, a takodje je veoma bitno psu smanjiti fizičku aktivnost, ukinuti duge šetnje, na taj način se sprečava i širenje bolesti.

Preventiva bolest?

Što se vakcina tiče na tržištu postoje inaktivisane vakcine protiv Bordetella Bronchiseptice i inaktivisane vakcine protiv virusa Parainfluence i Adenovirusne infekcije. U oba slučaja vakcina u proseku ostvaruje imunitet od 6-8 meseci.

Postoji i atenuirana odnosno „živa“ vakcina koja se aplikuje intranazalno i koja omogućava imunitet do godinu dana, ali obzorom da je vakcina sa oslabljenim živim uzročnicima, registrovani su i slučajevi vakcinalne infekcije.

Po nekim istraživanjima efikasnost vakcina je oko 60 %. To svakako ne bi trebalo obeshrabiti vlasnike da ne vakcinišu.

Poželjno je u konsultaciji sa vašim veterinarom, vakcinisati pse na osnovu epizotiološke situacije. Pogotovo je neophodno vakcinisati pse kada planirate da vaš pas boravi u većoj grupi pasa.

#Veterinar Vozdovac #Vozdovac veterinar #Pet Impuls #Zarazni kašalj pasa