Izaberite stranicu

Srčani crv i bolest srčanog crva


Srčani crv je značajan i potencijalno smrtonosan parazit čiju je infekciju moguće sprečiti. Prvenstveno napada pse, mačke i lasice. Takođe, može inficirati razne divlje životinje, uključujući divlje familije pasa (npr. lisice, vukove, kojote), divlje familije mačaka (npr. tigrove, lavove, pume), rakune, oposume i sisare sa perajima (npr. morske lavove i foke), kao i druge. Dokumentovani su slučajevi inficiranja kod ljudi, ali se smatraju retkim i obično nema znakova bolesti.


Kako se srčani crv prenosi i šta izaziva?

Jedini način na koji se srčani crv prenosi sa životinje na životinju je preko komaraca. Kada komarac ujede inficiranu životinju, mladi srčani crv, zvani mikrofilarija, ulazi u organizam komarca. Za dve nedelje, mikrofilarije se razvijaju u zaraznu larvu unutar komarca. Ove zarazne larve mogu se preneti na drugu životinju kada se ovaj komarac sledeći put nahrani krvlju. Za razliku od pasa, inficiranim mačkama mikrofilarije obično ne cirkulišu u krvi i inficirana mačka verovatno neće preneti srčanog crva drugom komarcu. Zarazna larva se razvija u odrasle srčane crve za otprilike šest meseci. Tokom prva tri meseca, larva se kreće kroz telo životinje, a na kraju stiže do krvnih sudova pluća. Tokom poslednja tri meseca, mladi crvi nastavljaju da rastu i da se razvijaju u zrele crve, a ženke dostižu dužinu i do 35,56 cm.  Crvi oštećuju krvne sudove i smanjuju sposobnost srca da pumpa krv, što rezultira ozbiljnim oboljenjima pluća i srca. Kada životinja pokazuje znake oboljenja zbog infekcije odraslim srčanim crvom, oboljenje se naziva bolešću srčanog crva.Ako postoji prisustvo oba pola odraslih srčanih crva (5-7 meseci posle infekcije), parenjem će proizvesti nove mikrofilarije. One mogu izazvati reakciju imunloškog sistema životinje. Ovakva reakcija imunološkog sistema može izazvati štetu na ostalim organima. Ovaj životini ciklus se nastavlja kada komarac ujede inficiranu životinju i postaje zaražen mikrofilarijama. Posle razvoja mikrofilarije u zaraznu larvu unutar komarca (posle 10 do 14 dana), infektivna larva srčanog crva je sposobna da inficira drugu životinju.Odrasli srčani crv može preživeti od 5 do 7 godina kod pasa i od nekoliko meseci do nekoliko godina kod mačaka.

Gde se nalaze srčani crvi?

Geografski, srčani crvi su moguća pretnja u svim državama SAD-a, kao i mnogim Evropskim zemljama,pa tako ni Srbija nije pošteđenja. Svi psi, nezavisno od uzrasta, pola ili životnog okruženja podložni su infekciji srčanim crvom. Kućne, kao i spoljne mačke podležu riziku ove bolesti. Ako planirate da putujete sa svojim psom ili mačkom u drugi deo zemlje ili u drugu zemlju, upitajte svog veterinara o riziku inficiranja srčanim crvom u oblasti u koju se selite ili koju posećujete. Koji kućni ljubimci treba da budu testirani na srčanog crva? Kako srčanog crva prenose komarci, svaki kućni ljubimac izložen komarcima, treba da bude testiran. Ovo uključuje kućne ljubimce koji ponekad izlaze napolje.

Kako mogu da znam da li moj kućni ljubimac ima infekciju ili bolest srčanog crva?

U našoj ambulanti insistiramo na prevenciji jer je bolest dosta podmukla, dakle ne javljaju se klinički simptomi dok srčani mišić ne potroši svoje kompezatorne kapacitete, odnosno dok bolest nije podmakla,a srčana funkcija poremećena. Ukoliko je Vaš pas nedavno ili blago inficiran srčanim crvima, verovatno neće pokazivati znake dok se odrasli srčani crvi ne razviju u plućima i ne primete se znaci bolesti srčanog crva. Kako bolest napreduje, Vaš pas će možda kašljati, biti letargičan, izgubiti apetit ili teško disati. Možda ćete primetiti da se Vaš pas brzo umara posle laganih šetnji. Upravo zbog toga se insistira na prevenciji. Jednom godišnje se u rano proleće krajem aprila radi brzi antigenski test. Ako je test negativan radi se prevencija dok traje sezona komaraca,od aprila do novembra. Ta procedura se ponavlja svake godine. Ako je pas pozitivan pristupa se lečenju oboljenja,koje je svakako kraće i nosi manje rizika ako se bolest dijagnostikuje u prvom stadijumu.


Da li moj kućni ljubimac može da se izleči? 

PSI: Kao i kod većine medicinskih problema, bolje je sprečiti infekciju srčanim crvom, nego lečiti je. Ipak, ako se Vaš pas zarazi srčanim crvima, dostupno je lečenje .Postoji značajan rizik u lečenju pasa od srčanih crva. Međutim, ozbiljne komplikacije neće se dogoditi kod zdravih pasa i kada pažljivo pratite uputstva svog veterinara. Cilj lečenja infekcije srčanim crvom je najbezbednije moguće uništenje odraslih crva i mikrofilarije prisutnih u Vašem psu. Ipak, prilikom lečenja psa, treba uzeti u obzir da srčani crvi umiru unutar pluća psa. Tokom lečenja Vašeg psa, neophodno je potpuno mirovanje tokom hospitalizacije i neko vreme posle poslednjeg tretmana. Takođe, mogu biti potrebni i drugi lekovi, kako bi pomogli kontrolu upalnih reakcija dok se paraziti uništavaju unutar pluća psa.

MAČKE: Trenutno ne postoji efikasan i bezbedan medicinski tretman za infekciju srčanim crvom i bolest srčanog crva kod mačaka. Ukoliko su Vašoj mački dijagnostikovani srčani crvi, Vaš veterinar može preporučiti lekove za umanjenje upalnog procesa i mogućih komplikacija, ili hiruršku intervenciju kojom se uklanjaju srčani crvi.

Može li se sprečiti bolest srčanog crva?

Infekcija srčanim crvom se skoro u potpunosti može prevenirati. Postoji nekoliko vidova preventive infekcije srčanim crvom.

Najbitnije je obaviti tesiranje krajem marta ili početkom aprila i davati preventivna sredstva u sezoni komaraca od aprila do novembra. Isti postupak treba ponavljati svake godine.

Preventivna sredstva ne deluju protiv odraslih oblika crva. Zbog toga je značajno testiranje, jer se samo na taj način može preduprediti bolest i može se očekivati povoljan ishod lečenja, čak i kad se bolest potvdi.

#Veterinar #Vozdovac #Veterinar Utanička#Pet Impuls